Brandbaar materiaal tussen het huisafval zorgt steeds vaker voor brand bij afvalverwerkers. De vermoedelijke boosdoeners zijn ontvlambare spullen als accu’s en batterijen. Het is de bedoeling dat batterijen worden weggegooid bij speciale punten, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Wanneer gebruikte accu’s en batterijen in contact komen met elkaar of met andere materialen, kan kortsluiting en brand ontstaan. Een tweede probleem met batterijen is dat ze chemische reacties kunnen aangaan met andere afvalstoffen, waardoor ze spontaan vlam kunnen vatten. Ook in het oudpapier worden regelmatig batterijen aangetroffen.
Batterijen kunnen niet alleen gevaar opleveren tijdens de inzameling en opslag van restafval, maar ook tijdens verwerking.
Voor afvalbedrijven is sprake van een groot probleem. De Taskforce Afvalbranden heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd om de strijd aan te gaan tegen afvalbranden als gevolg van lithium-batterijen in het afval. De branche dringt mede daarom aan om retourpremies voor batterijen te overwegen. Volgens de Taskforce komt een oplossing alleen in zicht als de gehele keten hierin een verantwoordelijkheid draagt. Wanneer het percentage gescheiden ingezamelde batterijen wordt verhoogd, zal het aantal verkeerd weggegooide batterijen verminderen. Daarmee daalt het risico op het ontstaan van branden en dat is voor de afvalsector van groot belang. Voor de aanpak van deze conclusies is ketensamenwerking noodzakelijk, waarbij ook de overheid zich zal moeten laten gelden, m.n. bij de introductie van de retourpremie. Lees meer op fhg-recycling.nl.