De negatieve berichtgeving over AEB houdt aan. Aan het eind van dit jaar moet 21,2 procent van het afval dat de scheidingsinstallatie (SI) van AEB ingaat, er in gescheiden stromen uitkomen. Echter, het scheidingspercentage blijft steken op slechts 8,9 procent.
De SI levert dus nog niet de helft op van de beloofde nascheiding. Dit blijkt uit rapportages van AEB treffen. Het Parool publiceerde de rapportages. De oorzaken van de slechte resultaten zijn divers. Papier was een grote potentiële reststroom in het afval, maar door Chinese importbeperkingen is de markt voor oudpapier en karton ingestort, waardoor er geen afnemers voor te vinden zijn. Zolang er geen klanten zijn, wordt het oudpapier niet nagescheiden en met de massa mee verbrand. PRN waarschuwde hier in 2016 al voor, maar dat advies werd in de wind geslagen.
De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad is onaangenaam verrast door de achterblijvende resultaten van AEB. Met Raadsvragen heeft zij het college om opheldering gevraagd over de oorzaken hiervan. De VVD wil ook weten sinds wanneer er signalen waren dat de vraag naar nagescheiden papier laag of lager was dan verwacht en hoe hierop is gereageerd.
AEB heeft volgens Het Parool laten weten dat er wel een stijgende lijn zichtbaar is in de prestaties van de scheidingsinstallatie. De VVD vraagt het college of dit kan wordt gestaafd met cijfers. De SI, die in 2017 in gebruik is genomen, heeft een inputcapaciteit van 300 kton per jaar en moest zo’n 60 kton aan grondstoffen nascheiden uit restafval uit Amsterdam en een aantal naburige gemeenten. De focus van het afval- en energiebedrijf ligt de komende tijd overigens op afvalverbranding.