Bedrijven voelen de druk om over te stappen op alternatieven voor plastic. De Britse Circular Economy Taskforce sprak met supermarkten en merken over hun beleid en constateerde dat, zonder overheidssturing, het plasticprobleem wordt vervangen door nieuwe vormen van vervuiling. In sommige gevallen, zeggen de auteurs in het rapport Plastic Promises leidt overstappen van plastic op andere materialen tot een grotere CO2-voetafdruk. Zo zouden papieren tassen een hogere CO2-uitstoot hebben dan plastic tassen.
Design for recycling
Dat verdient nuancering. Een circulaire economie is namelijk meer dan een lage CO2-uitstoot. Het gaat om design for recycling en de keuze voor een duurzame grondstof is daarbij van evident belang. Papier en karton hebben een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat: de houtvezel. Paper Soup bestaat niet en papier en karton zijn in beginsel recyclebaar. Plastic vervangen door gelamineerd karton dat minder goed te recyclen is, kan uiteraard betekenen dat er geen verduurzaming plaatsvindt. PRN roept op om laminaatgebruik te voorkomen/verminderen.
Milieuorganisatie The Green Alliance zegt dat het publiek zicht terecht zorgen maakt over plasticvervuiling. Maar de kern van het probleem is volgens de organisatie onze wegwerpmaatschappij: we moeten minder spullen aanschaffen, gebruiken en als we ze eenmaal hebben hergebruiken.