In Nederland wordt nog steeds recyclebaar afval verbrand omdat het bij het restafval zit. Hiermee gaan herbruikbare grondstoffen verloren. In Nederland wordt 81% van de verpakkingen gerecycled. Vooral verpakkingen van papier, glas en metaal kennen hoge recyclepercentages. Zoals bekend wordt 89% van het in Nederland op de markt gebrachte papier en karton ingezameld en hergebruikt.
Gemeenten zetten op basis van het VANG-beleid in op vermindering van restafval. Dat lukt in veel gevallen, maar leidt ook tot een verslechtering van de kwaliteit van het aangeboden materiaal. In sommige gevallen is de materiaalstroom zodanig vervuild met restafval, dat hij niet meer te recyclen is en moet worden verbrand. Het rapport Verkenning naar het voorkomen van verbranding van recyclebare materialen in 2030 van Royal HaskoningDHV (dat in opdracht van het ministerie van I&W is geschreven) bevestigt dit. Royal HaskoningDHV en I&W roepen daarom op om de huidige VANG-doelstelling aan te passen naar een recycledoelstelling. Het Afvalfonds Verpakkingen vindt dit een interessante gedachte en wil ook focussen op recycling in plaats van verbranding.
PRN staat voor recycling van oudpapier. Voor de transitie naar een circulaire economie is recycling noodzakelijk. Maar alleen inzetten op hergebruik is niet voldoende. Voor een goed werkende kringloop van papier is Design for Recycling nodig, mogelijk ook een beloning van (her)gebruik van recyclaat. En natuurlijk een verhoging van de kwaliteit van gescheiden grondstoffenstromen. PRN pleit daarom al jaren voor scheiding aan de bron en een schone, droge stroom oudpapier. De kringloop van papier sluiten kunnen we niet alleen sluiten. Circulariteit is een ketenaangelegenheid en iedere schakel in de keten speelt een rol. Samen worden we circulair!