Zijn paper-based verpakkingen voor eenmalig gebruik in fastfood restaurants beter voor het milieu dan herbruikbaar serviesgoed? Uit nieuw onderzoek van de European Paper Packaging Alliance (EPPA) blijkt van wel. Het EPPA-onderzoek is tot stand gekomen op basis van een LCA-vergelijking.
Volgens EPPA is een belangrijk probleem van herbruikbare producten de energie en het water dat wordt verbruikt tijdens het wassen en drogen om de producten hygiënisch en veilig te houden voor hergebruik, zelfs wanneer de meest efficiënte afwastechnologieën worden toegepast. EPPA is van mening dat dit betekent dat eenmalig gebruik beter is voor het klimaat en het toenemende watertekort.
Papier is in beginsel een circulair verpakkingsmateriaal. De vraag is in hoeverre de single-used verpakkingen (kunnen) worden hergebruikt. Oudpapier is een waardevolle grondstof voor nieuw papier en karton. Maar niet al het oudpapier is geschikt voor recycling. Toevoegingen als laminaat en plastic verstoren het recyclingproces. En gebruikte voedselverpakkingen bevatten geregeld vet- en etensresten, waardoor zij niet geschikt zijn voor recycling. Gebruikte (fastfood) voedselverpakkingen mogen dan ook niet bij het oudpapier volgens de Scheidingswijzer van PRN. Als vervuilde single-use verpakkingen toch bij het oudpapier belanden, frustreren zij de recycling van het andere ingezamelde papier. Uit PRN-onderzoek blijkt dat de vervuiling van het oudpapier jaarlijks toeneemt. Ontwerpers en aanbieders kunnen worden gewezen op het belang van Design for Recycling. De gebruiker van de verpakkingen zou kunnen worden gewezen op zorgvuldige omgang daarmee. Zo kunnen ook veel single-use verpakkingen bijdragen aan een circulaire economie.