In de periode 2015-2019 voerde het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) in samenwerking met de Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit & Research en TNO het wetenschappelijk onderzoeksprogramma Sustainable Packaging uit.
Het programma werd opgesteld in samenwerking met het Topinstituut Food & Nutrition (TiFN) en was gericht op urgente en relevante vragen die bijdragen aan een structurele vermindering van de milieudruk in de productverpakkingsketen in Nederland. In het onderzoeksprogramma is onder meer gekeken naar onderwerpen zoals consumentenbeleving en -gedrag bij aankoop en weggooien, de milieudruk van verpakkingen, de inzameling en verwerking van kunststof verpakkingsafval en businessmodellen om duurzaam verpakken in praktijk te brengen. Daarnaast zijn onderzoeken uitgevoerd naar de beleving van verpakkingen in de e-commerce sector, de toepassing van r-PET in PET-flessen en mitigatiemaatregelen tegen minerale oliën in gerecycled papier en karton.
Het centrale motto van het onderzoeksprogramma heeft zich gaandeweg ontwikkeld van design for recycling naar design for circularity, vanuit het besef dat voorkomen beter is dan genezen. Er is zeker werk aan de winkel waar het de effectiviteit en efficiëntie van het recyclingproces betreft, maar daarnaast juist ook om te voorkomen dat verpakkingen in het recyclingproces terechtkomen (reduce en re-use van verpakkingen). Hier speelt ontwerp een cruciale rol: hoe kunnen we zorgen dat ontwikkelingsteams van product-verpakkingscombinaties al bij het ontwerp de hele levenscyclus van de verpakking doordenken en in overweging nemen? Op de Dutch Design Week organiseerde PRN een seminar waarin deze vragen uitgebreid aan bod kwamen.
Het programma is uitgevoerd onder leiding van Hans van Trijp (TiFN/hoogleraar Wageningen Universiteit & Research) en Peter Blok (KIDV/projectleider). Meer informatie over de opzet en de hoofdbevindingen van het onderzoeksprogramma zijn te vinden op de website van het KiDV.