Recyclinggedrag Nederlanders
In opdracht van DS Smith heeft onderzoeksbureau OnePoll een onderzoek uitgevoerd naar het recyclinggedrag van Nederlanders, Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders belang hecht aan recyclen van afval maar dat 46% van de Nederlanders hun recyclebare afval bij het restafval plaatsen. Ruim 44% geeft aan zich wel eens schuldig te voelen over het onvoldoende recyclen van afval. Nederlanders zijn voorzichtig in hun recyclingkeuzes. 67% plaatst het afval in geval van twijfel niet bij het restafval, bijvoorbeeld omdat zij de recyclingstroom niet willen vervuilen. Bijna 15% geeft aan wel het risico te nemen en het afval in de recyclingbakken te gooien. Nota Bene. Voor papier en karton geldt dat 86% van het op de markt gebracht materiaal na gebruik wordt ingezameld en hergebruikt.
Wel of niet in de recyclingbak?
Hoe komt het dat bijna de helft van het recyclebare afval bij het restafval terecht komt? De onduidelijkheid over de recyclebaarheid van productverpakkingen lijkt een voorname rol te spelen. Veel verpakkingen zijn nog niet recyclebaar en het is niet altijd duidelijk duidelijk hoe een verpakking gerecycled kan worden. De oorzaken voor de twijfel bij het recyclen van afval zij divers. Gemak en onoplettendheid kunnen worden genoemd, maar ook wanneer consumenten wél bewust een poging doen, blijkt optimaal recyclen niet eenvoudig. De verpakking zelf is daar vaak de oorzaak van: ruim 68% van de ondervraagden controleert geregeld het etiket van een verpakking, maar ruim 58% geeft aan meer dan eens in de war te raken door de recyclinginformatie. De onduidelijkheid over hoe verpakkingen te recyclen waar etensresten op zitten of verpakkingen die uit meerdere, niet te scheiden materialen bestaan speelt ook een rol bij het niet-optimaal recyclen. Laminaten op karton zijn bijvoorbeeld niet te scheiden en horen derhalve niet bij het oudpapier. 75% van de ondervraagden geeft overigens aan de recyclingregels in de eigen woonplaats redelijk tot zeer duidelijk te vinden.
DS Smith lanceert Circular Design Principles
Samen met de Ellen MacArthur Foundation heeft DS Smith het Circular Design Principles gelanceerd om bedrijven te ondersteunen bij het ontwerpen en correct labelen van herbruikbare en recyclebare verpakkingen. Zo hoopt het bedrijf het voor consumenten makkelijker te maken om bij te dragen aan de circulaire economie. DS Smith heeft zich ten doel gesteld dat alle in 2025 geproduceerde verpakkingen 100% herbruikbaar of recyclebaar zijn. Momenteel gebruiken alle productielocaties van DS Smith al 100% oudpapier als primaire grondstof. Daarnaast werkt DS Smith eraan om zijn CO2-emissie in 2030, per ton geproduceerd karton te verminderen met 30%. Meer weten over DS Smith’s Circular Design Principles? Kijk op dssmith.com. Op 24 juni organiseert DS Smith een webinar om stakeholders mee te nemen in het toepassen van de Circular Design Principles in hun eigen praktijk. Inschrijven kan via www.dssmith.com/designprinciples.