In de week van 5 tot 9 juni 2023 werd met de campagne Doemaarapart.nl uitgebreid stilgestaan bij het brandgevaar van batterijen en accu’s. Een campagne tegen batterijbranden en vóór recycling.
Houd batterijen apart, en voorkom afvalbranden
“Batterijen en accu’s vormen een steeds groter probleem voor afval- en recyclingbedrijven, zoals papierrecyclers. De energiedragers zijn namelijk brandgevaarlijk als deze niet op de juiste manier worden gescheiden, ingezameld en verwerkt. Steeds vaker komen batterijen of accu’s in het dagelijkse afval terecht zoals bij het oudpapier, met alle risico’s op brand en milieuschade.” Lever batterijen daarom altijd apart in bij een speciaal inzamelpunt in de winkel of bij de milieustraat.
“Zelfs een piepkleine knoopcelbatterij in een wenskaart kan het begin zijn van een enorme vuurzee.”
Gerard Nijssen | Bron: Recyclingmagazine.nl
Lithiumbatterijen als brandoorzaak
Brand ontstaat steeds vaker door beschadigde lithiumbatterijen. Hiervan hebben we er steeds meer in huis. Bij normaal gebruik zijn ze niet gevaarlijk maar als ze beschadigen dan kan de batterij gaan lekken, openbarsten of zelfs ontploffen.
Foto’s: voorbeeld van een beschadigde telefoonaccu.
“Batterijen kunnen beschadigen in de container, tijdens de inzameling, het transport of tijdens de papierrecycling. Oudpapier wordt vaak opgehaald met een kraakperswagen, dit voertuig perst en kraakt het papier en alles dat er tussenzit. Mocht er een batterij of accu bij het oudpapier gekomen zijn, dan kan dit voor brand zorgen. Ook bij de sortering, de verwerking (papiershredder, balenpers of in een kartonbaal) en de recycling van oudpapier kan de batterij beschadigd raken en ontbranden.”
“Lithium-ion batterijen zijn veel gebruikte energiedragers omdat deze batterijen veel energie kunnen opslaan en oplaadbaar zijn. Daarmee nemen de risico’s van ontbranden en ontploffen toe. Dit type batterij kan al ontbranden waneer de batterij doorboord wordt. Deze video laat zien hobrandgevaarlijk dit type batterij is.”
Bron: https://www.recycling.nl/batterijen-accus-brandgevaarlijk-afval/ inleveren
Voorkom milieuschade
Naast het risico op brandgevaar zijn batterijen en accu’s ook schadelijk voor het milieu als deze niet op de juiste manier worden ingezameld en verwerkt en de giftige en chemische stoffen in de natuur terecht komen.
Lever accu’s en batterijen altijd apart in voor recycling
“Met gemiddeld 5 kilo afgedankte apparaten per huishouden en de mogelijkheid om een mobiele telefoon voor 93% te recyclen, is inleveren in plaats van weggooien de juiste keuze. Dit is niet alleen veilig, maar levert ook waardevolle metalen op voor een circulaire economie.“
“Volgens Steven Van Eijck, voorzitter stichting OPEN, is met name het gebruik van vapes onder jongeren zeer zorgwekkend. Deze e-smokers vormen maar liefst 84% van alle risicovolle apparaten in het restafval, maar ook accu’s afkomstig van boormachines en fietsen worden aangetroffen.”
Lever batterijen, accu’s en elektrische apparaten altijd apart in om grondstoffen te recyclen en om de toenemende afvalbranden en milieuschade te voorkomen.
Gooi klein elektrisch afval met accu’s en batterijen (onder andere telefoons, tablets, baardtrimmers, scheerapparaten, elektrisch gereedschap, computers, e-smokers (vapes) etc.) nóóit bij het normale huisvuil (zoals restafval of oudpapier) maar bewaar ze gescheiden in een aparte bak. Lever deze bak met afgedankte batterijen in bij een speciaal inzamelpunt zoals de winkel, supermarkt of de milieustraat.
Zo voorkom je brand-, en milieuschade en draag je bij aan de winning van waardevolle metalen door recycling.