Den Haag laat circulaire kansen liggen en moet met papierinzameling aan de ‘de bak.’
Hagenaar gooit karton ‘gewoon’ bij het huisvuil ‘, kopt het Algemeen Dagblad op 12 augustus. Triest maar waar. In Den Haag verdwijnt de helft van de totale hoeveelheid papier en karton gewoon in het restafval. We hebben het over zo’n 18 kilo papier per inwoner dat de route naar de papierbak niet haalt. Waardevol papier dat tot wel 25 keer te recyclen is.
Eeuwig zonde!
Papier dat in het restafafval belandt gaat regelrecht naar de oven en zijn we altijd kwijt. Zonde van het klimaat, milieu en onbenutte circulaire kansen maar ook voor de Haagse portemonnee. Oud papier levert geld op en verbranding kost juist veel geld. Kosten waar de Hagenees en Hagenaar uiteindelijk via de afvalstoffenheffing voor opdraait.
Bijna 90% van al het Nederlandse oudpapier wordt gerecycled. In veel gemeenten lukt het wél om papier en karton goed te scheiden. Waarom weten de inwoners van Den Haag de papierbak niet te vinden?
Volgens het artikel weten de mensen ‘het’ niet meer. En dat terwijl de gemeente er alles aan doet om inwoners hun papier gescheiden te laten inleveren. Genoeg mogelijkheden voor de inwoner om papier kwijt te kunnen. Papier wordt aan huis opgehaald, losse pakketten worden ingezameld en vorig jaar kwamen er 109 papiercontainers bij. De teller van het aantal verzamelcontainers staat inmiddels op 472. En natuurlijk zijn de mensen ook welkom bij een van de milieustraten. Mogelijkheden genoeg dus om papier gescheiden aan te bieden maar waarom gebeurt dit dan niet?
Volgens een woordvoerder zet de gemeente Den Haag in op voorlichting en onderwijs maar volgens raadslid Leonie Gerritsen (Partij voor de Dieren vroeg om de scheidingscijfers), zou betere communicatie ook werken. Mensen weten niet meer wat ze moeten doen door zwabberbeleid. Omdat het per stadsdeel verschilt en om de paar jaar verandert, kunnen mensen het niet meer bijhouden.’
Beter communiceren werkt maar communicatie is een proces van lange adem. Het is voor gemeenten cruciaal om continu te blijven uitleggen waarom en hoe mensen hun papier kunnen scheiden. Er is genoeg informatie beschikbaar bij VANG (het programma ‘Van Afval Naar Grondstof’ (https://vang-hha.nl/oud-papier-karton/ ) en bij collega-gemeenten. Een goede infrastructuur en handhaving gaan hand in hand met communicatie om scheidingspercentages te verhogen. Politieke ambitie is doorslaggevend om dit beleid krachtig, eenduidig en op lange termijn uit te kunnen voeren.
Het kan, ook in Den Haag. Dus: aan de bak!
Bron: Algemeen Dagblad (AD) 12 augustus 2024