Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is er nog een hoop werk aan de winkel. Volledig circulair wil zeggen dat alle afgedankte producten worden hergebruikt of gerecycled en dat we geen beroep meer doen op nieuwe grondstoffen.
Voorlopig komt er weinig van terecht, constateert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in haar tweejaarlijkse rapport over de kringloopeconomie. Producten worden korter gebruikt, we gebruiken meer grondstoffen en afval wordt vaker verbrand.
Geen vooruitgang maar circulaire achteruitgang? Dit gaat natuurlijk in tegen onze verwachting van een circulaire economie en klinkt teleurstellend maar geldt dit voor elke afvalstroom?
Hoogwaardige recycling van oudpapier
Als we kijken naar de recycling van oudpapier, dan loopt Nederland juist voorop binnen Europa!
Inzameling en recycling van oudpapier is in Nederland heel gewoon. Het goed werkende inzamelings- en recyclingsysteem voor papier en karton is juist gericht op hoogwaardige recycling en kwaliteit (schoon en droog papier), zodat de hele keten, waaronder oudpapierondernemingen en papierfabrieken hoogwaardige grondstoffen aangeboden krijgen. Hoe schoner het oudpapier, hoe meer we recyclen. Soms tot wel 25 keer, mits de kwaliteit van het oud papier en karton goed is.
Jaarlijks wordt zo’n 2.400.000 ton oudpapier en karton ingezameld en bijna 90% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld en gerecycled (t.o.v 71,4% in Europa).
Papier en karton heeft hiermee met recht een voorbeeldfunctie in de kringloopeconomie!
Inspanningen van de hele keten
De goede Nederlandse recyclingresultaten voor papier en karton zijn het resultaat van de inspanningen van alle schakels in de papierkringloop.
Alle Nederlanders, bedrijven en gemeenten maken samen de papier- en kartonkringloop mogelijk en werken zo mee aan de verduurzaming van de samenleving.
Producenten zorgen dat hun producten of verpakkingen goed te recyclen zijn (design for recycling). Al in de onwerpfase van papieren en kartonnen producten wordt rekening gehouden met de recyclebaarheid van het product. Een aantal eenvoudige productaanpassingen kan soms al het verschil maken tussen wel of niet recyclen.
Huishoudens scheiden hun oudpapier en bieden het schoon en droog aan voor recycling, Gemeenten geven voorlichting en zorgen dat het oudpapier ingezameld wordt, wat gebeurt in samenwerking met professionele inzamelaars en sorteerders en de papierindustrie maakt nieuw papier en karton van het oudpapier.
Voor andere afvalstromen is de recyclingsituatie helaas minder rooskleurig volgens het Planbureau voor de Leefomgeving. Als afval niet goed wordt gescheiden, wordt het alsnog verbrand of zoals het vaak gaat bij plastic, ‘laagwaardig’ gerecycled. Dat wil zeggen dat afgedankte plastic verpakkingen niet meer gerecycled worden tot nieuwe plastic verpakkingen maar verrijzen tot bermpaaltjes of tuinbankjes. In plaats van minder, gebruiken we meer plastic wegwerpverpakkingen en wordt het leven van onze meubels en kleding steeds korter, zo stelt het PBL.
‘Drang en dwang’ nodig
1“Om ervoor te zorgen dat we richting een kringloopeconomie gaan, is meer “drang en dwang” vanuit de overheid nodig, vindt het PBL. Nu maakt de overheid wel vrijwillige afspraken met bijvoorbeeld de plasticindustrie, maar wordt die bijvoorbeeld niet verplicht om meer en beter te recyclen.”
Als we tot een echte kringloopeconomie willen komen, dan zullen we allemaal ons steentje moeten bijdragen. In het voortraject van recycling kunnen we al een hoop doen.
Een goed werkend inzameling- en recyclingproces, zorgt voor meer en hoogwaardige recycling. En het kan. De goede recyclingresultaten van papier en karton bewijzen het keer op keer.