Op 20 april 2023 zal het Nationaal Programma Circulaire Economie NPCE) 2023 -2030 in de Tweede Kamer behandeld worden. Daarom reageert de gezamenlijke Papierketen, waaronder PRN, op de maatregelen uit het NPCE met een brief aan de Tweede Kamer.
Hieronder in het kort een samenvatting van de brief, waarin de Papierketen suggesties geeft voor het verder sluiten en verduurzamen van de papier-en kartonkringloop.
Tijdsdruk niet ten koste van kwaliteit maatregelen
In het NPCE wordt terecht vastgesteld dat scheppen van meer duidelijkheid nodig is omdat er nog onvoldoende zicht is op de mogelijke effecten en haalbaarheid van tussentijdse doelstellingen. De Papierketen sluit zich hierbij aan en vindt dat tijdsdruk niet ten koste mag gaan van kwaliteit van de maatregelen.
Circulair succes door samenwerking papierketen
De Nederlandse papierindustrie recyclet het ingezamelde oudpapier zeer efficiënt. Bijna 90% van het jaarlijks op de markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld en gerecycled. Nederland staat hiermee in de Europese top vijf, een voorbeeld voor een circulaire economie. De indrukwekkende circulaire resultaten van de papierketen zijn te danken aan goede samenwerking tussen producenten, verwerkers, gemeenten, inzamelaars en papierfabrieken op nationaal en Europees niveau. Het PRN-systeem, een vrijwillige vorm van producentenverantwoordelijkheid voor niet-verpakkingen van papier en karton, is een goed voorbeeld van deze samenwerking.
Hergebruik en Recycling zijn complementair
Papier en karton is uitermate geschikt voor recycling. Producten en verpakkingen van papier en karton kunnen tot wel 25 maal gerecycled worden. De Papierketen ziet hergebruik en recycling als complementaire oplossingen om circulariteit te bereiken. Door de Papierketen wordt sterk betwijfeld of hergebruik voor papier en karton de gewenste duurzaamheidswinst oplevert. De Papierketen dringt er dan ook op aan om de duurzaamheidswinst goed te onderzoeken alvorens een normverschuiving van recycling naar hergebruik voor te schrijven voor papier en karton.
Meer bronscheiding is essentieel
In de afvalfase kan niet worden opgelost wat eerder in de keten is misgegaan. Goede bronscheiding van oudpapier en design for recycling is cruciaal voor het verder sluiten van de papierketen.
Wat ons betreft zou de focus daarom moeten liggen op het stimuleren van brongescheiden inzameling bij burgers en bedrijven als ontdoeners van afval. Nascheiding is geen optie omdat oudpapier dat eerst in contact is geweest met vervuiling of ander afval ongeschikt is voor recycling. Wij vinden het positief dat de staatssecretaris het belang van stimuleren van circulair gedrag van burgers benadrukt.
Export blijft nodig
Binnen Europa wordt meer oudpapier brongescheiden ingezameld dan dat er capaciteit is om te verwerken. Export naar derde landen blijft dan ook nodig om al het ingezamelde oudpapier als grondstof te kunnen laten dienen voor nieuwe producten. Uiteraard is het daarbij van belang dat de verwerking op een milieuverantwoorde wijze plaatsvindt.
Aanvullende maatregelen die nu genomen moeten worden
Om de keten verder te kunnen sluiten is de Papierketen voorstander van de volgende aanvullende maatregelen:
De brief is verzonden namens onderstaande organisaties:
• Stichting Papier Recycling Nederland (PRN)
• Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (Koninklijke VNP)
• Corrugated Benelux Association (CBA)
• Koninklijke Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kartonnages en Flexibele Verpakkingen (Koninklijke KARTOFLEX)
• Stichting Leveranciers van Hygiënische Papierproducten (SLHP)
• Officersworld Nederland
• De Mediafederatie
• NDP Nieuwsmedia
• Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO)
• Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI)
• Stichting Hergebruik Kartonnen Drankverpakkingen (HEDRA)
• Raad Nederlandse Detailhandel (RND)