Papier
Recycling
Nederland

NIEUWS

naar nieuwsoverzicht

Scheidingwijzer Papier en Karton

Een schone en droge oudpapierstroom is de basis van een efficiënt recyclingproces. Gooi niet zomaar alles in de oudpapierbak. Met de Scheidingswijzer van PRN wordt duidelijk wat wel en niet in de oudpapierbak mag. Download de Scheidingswijzer. Met goed scheiden van oudpapier herwinnen we grondstoffen en wordt vervuiling tegengegaan.

 

What’s allowed in the paper bin?

 

Bij de Scheidingswijzer hoort een animatiefilm waarin een dezelfde boodschap wordt benadrukt: alleen schoon en droog oudpapier hoort in de papierbak.

 

 

 

Schoon en droog

‘Schoon en droog’, de kern van de huidige Scheidingswijzer, is als volgt gedefinieerd:

Oudpapier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van productresten, vloeistoffen en andere materialen dan papier. Kleine materiaalonderdelen, zoals kunststof tape of vensters, of lichte vlekken of droge voedselresten na het leegschudden van een verpakking verstoren het recyclingproces niet en mogen bij het oudpapier.

 

Productvoorbeelden

Onzeker of een bepaald product of verpakking van papier en karton in de papierbak mag? Zie hieronder een aantal productvoorbeelden. Kijk ook op www.afvalscheidingswijzer.nl .

 

Wel Niet
Pizzadozen zonder voedselresten Verpakking vloeibaar wasmiddel
Diepvriesdozen, droog en zonder voedselresten Paperfoam
Verpakking waspoeder en vaatwastabletten Papieren zakken, gelamineerd
Vormkarton, bijvoorbeeld eierdozen Bakpapier
Golfkarton Boterverpakking
Graskarton Koffiefilters, gebruikt
Papier of karton van kokosvezel of andere alternatieve grondstof Melk-, yoghurt- en sappakken: drankenkartons
Kartonnen opvulling bij producten Papieren rietjes, gebruikt
Verpakking verse deegwaren zonder voedselresten Magnetron/ ovenmaaltijdverpakkingen/ thuisbezorgd/ fastfood met etensresten
Papieren zakken, ongelamineerd Plantenpotjes en trays
Taartdozen zonder voedselresten Behangpapier
Verpakking droge voedingsmiddelen Fotopapier
Wikkels en sleeves Stickerpapier, labels en rugvellen-labels
Luxeverpakkingen (zoals cosmeticaverpakkingen. Deze zijn vaak bewerkt) Tweezijdig geplastificeerd/gelamineerd papier en karton
Kleine en grote kartonnen dozen

Enkelzijdig gecoat en gelamineerd papier en karton

Wenskaarten met batterijen
Sanitair papier (tissues/papieren zakdoekjes, keukenpapier en toiletpapier)
Schuurpapier

Download toolbox Scheidingswijzer Papier en Karton

Wat hoort bij het oudpapier en wat niet?

 

Help je inwoners om op de juiste manier papier en karton te scheiden.

 

Deze toolbox is voor gemeenten een handig hulpmiddel om te communiceren met hun inwoners. Download de kant-en-klare bestanden (jpg, psd, A3, A4, A5) van de Scheidingswijzer Papier en Karton voor digitale communicatie, zoals website of social media of voor drukwerk (hoge resolutie).

 

De bestanden zijn rechtenvrij te gebruiken, met of zonder PRN logo. Voeg eenvoudig (rechtsonder) je eigen (gemeente) logo toe.

 

Download de toolbox Papier en Karton Nederlands

Download de toolbox Papier en Karton Engels

 

Voor producenten: mag mijn enkelzijdig gecoat of gelamineerd product of verpakking bij het oudpapier?

In Nederland beheert Papier Recycling Nederland de papierstroom. In de Scheidingswijzer geeft PRN aan wat wel en niet in de papierbak hoort. De scheidingsregels en de productvoorbeelden geven tezamen inzicht in welke producenten/verpakkingen bij het oudpapier zijn toegestaan. Mocht u daarover toch vragen hebben, neem dan contact op met helpdesk@prn.nl .

 

Recyclebaarheid enkelzijdig gecoat en gelamineerd papier en karton

Papier- en kartonverpakkingen die zijn voorzien van een enkelzijdige kunststof laag (coating of laminaat) worden sinds 2021 geaccepteerd in het oudpapier. Papier- en kartonverpakkingen met een dubbelzijdige laag niet. PRN staat burgers toe enkelzijdig gecoat of gelamineerd papier en karton bij het oudpapier te doen om het aandeel gerecycled oudpapier en het scheidingsgemak voor burgers te vergroten.

 

Producenten en importeurs dienen de recyclebaarheid van het enkelzijdig gecoat en gelamineerd papier en karton aan te tonen. Dit gebeurt door één van de hiervoor geselecteerde testinstituten. Bij een goede testscore wordt aangenomen dat verpakkingen die zijn gemaakt van het geteste gecombineerde materiaal, niet verstorend zijn voor het recyclingproces. Het testcertificaat mag afkomstig zijn van de leverancier van het gecombineerde materiaal. Meer informatie over testen is te vinden op papiercirculair.nl.