Papier
Recycling
Nederland

NIEUWS

naar nieuwsoverzicht

Circulaire economie

Naast de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan, raken grondstoffen op. In een circulaire economie staan economisch behoud van waarde én de creatie van nieuwe waarde centraal. De vuistregel is: minder gebruik van grondstoffen en materialen betekent een geringere milieudruk in de productketen.

 

Wat afval is voor de een, is grondstof voor de ander. Een circulaire economie is gebaseerd op een aantal uitgangspunten. Producten worden bij voorkeur gemaakt met hernieuwbare, organische grondstoffen. Fossiele grondstoffen zijn eindig en de winning ervan berokkent schade aan de leefomgeving. Grondstoffen worden langer en hoogwaardiger in de keten gehouden in plaats van afgedankt na (eenmalig) gebruik. Bij het ontwerpen van producten en verpakkingen wordt rekening gehouden met alle levensfases van de product-verpakkingscombinatie (Ecodesign).

 

Samenwerking en verbinding in ketens
In 2016 werd het programma Nederland Circulair in 2050 gepubliceerd en in 2023 is het nationaal plan circulaire economie gepresenteerd. Met dit programma en plan moet Nederland een circulaire economie worden. Lees meer over de circulaire economie op energievergelijk.nl.

 

Papier en karton: natuurlijk circulair!

De materialen papier en karton zijn dé materialen voor een circulaire economie. Met hun hernieuwbare bron en hoge recyclingprestaties (renew, re-use en recycling) gooien zij hoge ogen. Lees meer over de groei van het bos op papierenkarton.nl.